FNRS

FNRS

Hieronder vind je algemene informatie over de FNRS Proevendagen, maar ook handige weetjes en hoe je ruiter van het jaar kunt worden in onze ruitercompetitie!


ALGEMENE INFORMATIE PROEVENDAGEN:
Proevendagen:

Je kunt F, VA1,2 en 3 en A proeven rijden en ook OEFENSPRINGEN: OS1 en OS2. FNRS Juryleden worden opgeleid om alleen de ruiter te beoordelen. Per Proevendag mag je twee “soorten”proeven rijden.

Wat is wat ook alweer?

F:Dressuur is de basis. Zonder dressuur ontwikkel je bijvoorbeeld geen balans, wat je nodig hebt voor het rijden van vaardigheidsproeven en springproeven. In deze opleiding werk je ook aan je houding en zit. Wanneer je proeven gaat rijden begin je met de F Proeven. Er zijn verschillende niveaus als het om dressuurrijden gaat. De F Proeven zijn opgebouwd vanaf F1 tot en met F20, waarin de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt.
VA: De Vaardigheidsproeven zijn ontwikkeld om ruiters meer balans en behendigheid te leren op een leuke manier. Naast het rijden van enkele figuren, zitten er in deze proeven ook extra onderdelen zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een aantal obstakels springen. De verlichte zit wordt tevens beoordeeld. Bij de vaardigheid ligt de nadruk op balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. In het handboek “Leer paardrijden met plezier” staat in hoofdstuk 15 meer informatie over de Vaardigheidsproeven
A: Voor ruiters die met een beperking te maken hebben (lichamelijk of geestelijk) zijn er A proeven. Hiervoor zijn richtlijnen binnen de FNRS. Er hangen plaatjes bij de letters in de bak en er zal hulp zijn tijdens het rijden van de proef bij deze ruiters. Zij krijgen een speciale bladzijde in hun ruiterpaspoort waardoor zij langer in dezelfde proef mogen blijven rijden en wel een PP/stempel kunnen behalen. 156=PP en bij 4x PP is er prijs. Doorstormen mag maar hoeft niet! De instructeurs bepalen of je hiervoor in aanmerking komt.
OS:Ruiters leren er vlotter en doortastender van rijden. Ruiters mogen meedoen aan het oefenspringen wanneer zij hun 2 promotiepunten in de Va3 proef hebben behaald. Bij het oefenspringen zijn er twee niveaus, OS1 en OS2. Bij 180 punten of meer wordt er een promotiepunt behaald. Na het behalen van minimaal twee promotiepunten in de klasse OS2 ontvangt de ruiter het diploma Oefenspringen.
Oefenspringen OS1 Naarmate het niveau van de proeven hoger wordt, worden de aanwijzingen in het proevenboek steeds korter. Het is de bedoeling dat je alles correct blijft uitvoeren, zoals je in de voorliggende proeven hebt geleerd. Lees de proef goed door en bekijk de tekening van het parcours voordat je deelneemt aan de proef. De hindernissen bij het Oefenspringen zijn over het algemeen hoger dan bij de Va. Dit is ter voorbereiding op het OS2. Tevens staan er vier hindernissen in de rijbaan, de moeilijkheidsgraad loopt vanaf de Va1, Va2, Va3 en het OS1 steeds op. De hindernissen volgen elkaar sneller op en vanaf deze proef kom je nummers tegen aan de rechterkant van de hindernissen. Rechtsomkeert komt voor in deze proef OS1. Lees in je boek hier meer over en op de site van de FNRS!
Oefenspringen OS2 Tijdens het OS2 staan er vier hindernissen in de rijbaan waarvan je één hindernis tweemaal springt. De slangenvolte met drie bogen is een figuur wat voorkomt in het OS2. Doorgalopperen in de linker- of rechtergalop is in het OS2 een echt beoordelingspunt. Als je paard na de sprong in de verkeerde galop landt, is het de bedoeling dat je dit via enkele drafpassen in de eerstvolgende hoek corrigeert.

Algemene beoordelingspunten OS:

24. Juistheid en tempo van de proef
25. Overzicht van de ruiter, correct rijden
26. Houding verlichte zit
27. Houding voor, tijdens en na de sprong

28. Beenligging en inwerking kuit
29. Handhouding en teugelvoering
30. Presentatie van het geheel

Nog even op een rijtje:

F1=210 PP en bij 1 PP door naar F2
F2=210 PP en bij 1ste PP ook theorie en diploma rijden
F3,5,7=210 PP en bij 4PP mag je over, bij 5PP moet je over naar volgende F.
F4,6,8=210 PP bij 4/5PP doe je theorie en examen daarna mag je door naar de volgende F. F9,11t/m20=210 PP bij 5 PP ga je door naar de volgende F.
F10=210 PP en bij 5PP doe je theorie en examen daarna mag je door naar de volgende F.
VA1=180 PP bij 2PP mag je door naar VA2.
VA2=180 PP bij 2de PP ook diploma rijden en daarna door naar VA3.
VA3=180 PP bij 2PP mag je door naar het OS1.
OS1=180 PP bij 2PP mag je door naar OS2.
OS2=180 PP bij 2de PP ook diploma rijden.

PROEVENDAGEN EN WEDSTRIJDEN

Theorie: zodra je vanuit de even proeven: F2, F4, F6 en F10 overgaat naar de volgende proef dan doe je een theorie examen en rijd je je proef voor een diploma. Voor de theorie heb je het boek nodig “leer paardrijden met plezier” die je kunt kopen in de katine van de manege voor €14,95. De theorie wordt vooraf aan een FNRS dressuur proevendag afgenomen en zal bestaan uit 10 meerkeuze vragen waarvan je er 3 fout mag hebben. Lees meer op www.fnrs.nl
F Proeven: F Proeven 210 punten en meer is een PP(promotiepunt): • Bij de F1 en F2 is 1 promotiepunt nodig om door te mogen naar de volgende proef. • Bij de F3 t/m F8 zijn minimaal 4 promotiepunten en maximaal 5 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef. • Bij de F9 t/m F20 zijn minimaal 5 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef.
Va Proeven: VA1 en 2 180 punten en meer is een promotiepunt: • VA1 kun je starten als je minimaal 1 PP hebt in de F4 • Bij de vaardigheidsproeven zijn minimaal 2 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef. • Heb je in VA2 1PP en start je opnieuw VA2 dan rijd je voor diploma. Dit is zonder theorie! Þ Let op: als je je opgeeft : wat ga je starten en of je theorie doet. Zie Ruiterpaspoort.

Inschrijfgeld 2017: 10,- euro

Volledig inschrijven: Let goed op dat je alles invult tijdens het inschrijven anders is het niet geldig! Voorbeeld: wel of geen theorie? Moet je nl theorie doen dan wordt vooraf jou diploma aangevraagd bij de FNRS en de jury wordt ingelicht dat er diploma rijders zijn. Voorbeeld: 1ste en 2de keus paard/pony? De FNRS en manege Belvedère staan ervoor dat je goed leert paard rijden. Dat betekent ook dat je op meerdere paarden moet kunnen rijden. Daarnaast stel dat jou favoriet de proevendag niet kan lopen…….wat dan? Binnen de lessen zal dit een aandachtspunt zijn om wisselingen te stimuleren.

Aankondigingen:

Er hangt altijd een inschrijflijst van de eerstvolgende proevendag op de manege of je kan via de mail opgeven. (er komen geen losse flyers meer voor de wedstrijden) • Een week vóór de wedstrijd op donderdag sluit het inschrijven en wordt de voorlopige startlijst gemaakt. • de voorlopige startlijst komen de zaterdag vóór de proevendag op de site te staan www.manegebelvedere.nl bij actueel. • De donderdag vóór de wedstrijd staat de definitieve lijst op de site! Þ Let op en wees op tijd. Dit heeft te maken met het informeren van de jury en de tijden!
Aangepaste proeven: Voor ruiters die met een beperking te maken hebben (lichamelijk of geestelijk) gaan we de proeven aanpassen. Hiervoor zijn richtlijnen binnen de FNRS. Inmiddels hangen er plaatjes bij de letters in de bak en zal er hulp zijn tijdens het rijden van de proef bij deze ruiters. Zij krijgen een speciale bladzijde in hun ruiterpaspoort waardoor zij langer in dezelfde proef mogen blijven rijden en wel een PP/stempel kunnen behalen. 210 is PP en bij 4x PP is er prijs. Doorstormen mag maar hoeft dus niet! De instructeurs bepalen of je hiervoor in aanmerking komt.

LIDMAATSCHAP FNRS

Heb jij een ruiterpaspoort dan kun je meedoen op Proevendagen waarin je kunt deelnemen aan de F proeven, VA proeven en we CBR 1 kunnen afnemen.
Heb jij een ruiterpaspoort dan kun je lessen volgen middels een 10 of 20 rittenkaart wat voordeliger is dan een losse les betalen.

Heb/wil jij geen ruiterpaspoort dan kun je – niet met de FNRS proevendagen meedoen – geen gebruik maken van de 10 of 20 rittenkaart. Je betaald dan per les.

LESKAARTEN Als je lid bent van de FNRS dan kun je een 10 of 20 ritten kaarten voor de lessen nemen. Dit is voordeliger dan losse lessen betalen. Punten van aandacht: – de kaarten dienen betaald te worden zodra de 1ste les wordt afgetekend op de kaart. – de doorlooptijd van je kaart is na aanschaf bij een 10 rittenkaart 12 weken en bij een 20 rittenkaart 24 weken. – afmelden kan tot 1 dag voor aanvang van je les, indien later wordt deze les wel van je kaart afgetekend.

HELPENDE HANDEN We zijn op zoek naar ouders of ruiters die 16 jaar of ouder zijn, super gezellig, enthousiast, creatief en flexibel en willen helpen bij de aktiviteiten of de proevendagen/wedstrijden. Vindt jij dit leuk of ben je ergens heel erg goed in, dan kun je dit mailen naar manegebelvederenunspeet@gmail.com en aangeven bij welke activiteit je wilt helpen.
Heb je vragen dan horen we het graag! We gaan er een super gezellig en leerzaam jaar van maken!

Team Belvedère